Despre Aeroclubul Mureş:


Primul zbor oficial în România a fost executat de Louis Bleriot în 31 octombrie 1909 la Bucureşti. Louis Bleriot soseşte în România la invitaţia statului Român prin mijlocirea prinţului George Valentin Bibescu. Au fost executate trei zboruri de 10’, 17’ şi respectiv10′.
În data de 17 iunie 1910 pe câmpul de la Cotroceni, Aurel Vlaicu realizează primul zbor de 50 m la o înălţime de cca 4 m. A doua zi, în18 iunie 1910 execută două zboruri de 100 m, la cel de al doilea trenul de aterizare fiind deteriorat. Reparat în cursul nopţii, aparatul A. Vlaicu nr.I este încercat din nou la 19 iunie. Zborurile sunt reluate la 5 august 1910, acestea fiind complete şi sigure. În 28 august avionul său este prezentat unei comisii militare evoluând la peste 100 m.

O dată cu democratizarea societăţii românesti, din 1990 Aeroclubul Central al României trece la reorganizara internă.
Printre primele acţiuni în acest sens se reuşeşte depolitizarea activităţii şi trecerea la o conducere civilă acestuia, activitatea fiind subordonată Ministerului Transporturilor.
Prin acţiuni susţinute, se obţine ca sediu vechea clădire a fostului Aeroclub Regal al Romăniei din B-dul Ana Isopescu nr. 54, actualul Bulevard Lascăr Catargiu, din Bucureşti, propus pentru demolare în vechiul regim. Clădirea este supusă unor lucrări de consolidare şi renovare.
În anul 1991 prin Hotărârea de Guvern nr.567 din 16 august 1991, Aeroclubul Central al României şi-a schimbat denumirea, devenind Aeroclubul României, acesta având în patrimoniu toate aerocluburile teritoriale, infrastructura şi materialul volant al acestora.
Încă din anul 1990 se înregistrează o puternică deschidere a acestuia pentru acţiunile propagandistice, piloţii şi paraşutiştii profesionişti şi sportivi participă la numeroase mitinguri în toată ţara, precum şi la o serie de acţiuni internaţionale: campionate europene şi mondiale, mitinguri şi demonstraţii internaţionale în Franţa, Elveţia, Cehoslovacia, Ungaria, Germania, Bulgaria, China şi altele.
Aeroclubul Mureş „Elie Carafoli”, se află la o distanţă de 2.5 km faţă de oraş, adresa fiind urmatoarea: Str. Libertăţii nr. 120. Zona în care este situat aeroclubul este considerată punct strategic, aici fiind şi locul în care aterizează avioanele de la aviaţia utilitară.
Aeroclubul Mureş a fost înfiinţat în anul 1938. El are pista înierbată, cu drenaj subteran.
Aeroclubul Mures, cu o tradiţie de peste 72 de ani, oferă cursuri de Planorism, Parasutism si ULM.
Înscrierile doritorilor, au loc la începutul fiecarui an. Cei care sunt cu vârsta cuprinsă între 16 – 22 de ani beneficiază de gratuitate, iar cei care au depăşit aceasta vârstă pot încheia un contract avantajos cu Aeroclubul Romaniei.
Fiecărui nou cursant i se inmânează o fişă medicală pe care trebuie să o parcurgă la fiecare medic specialist in parte, până la sfârşitul cursurilor teoretice.
Cursul este alcătuit din materii specifice fiecarei activitati in parte.
Cursantii care au indeplinit criteriile medicale şi au fost admişi şi au dosarul complet, vor susţine un examen teoretic si examen fizic(parasutism) din fiecare materie.

Activitatea de zbor a sportivilor planorişti se desfasoară pe planoare
IS 28b2, IS 29d2; a sportivilor de la avioane ultrausoare(ULM) pe avionul ultrausor, Festival; a sportivilor parasutisti pe urmatoare tipuri de parasute Manta, Solo, Pilot, ParaFoil, iar tipurile de avioane folosite la salturi sunt AN2, PZL104 si GA8.